“Saya Amat M4lu Dengan Perbuatan Itu” – Nabil Mohon Ma4f Dan Ini Penjelasannya

TINDAKAN pengacara Nabila Ahmad menc4mpak tanjak yang dipakainya ke lantai sewaktu program Muzikal Lawak Superstar (MLS) pada Jumaat mengundang kec4man netizen di laman sosial.

Rata-rata menyifatkan perbuatan Nabil itu sebagai b1adab kerana tidak menghormati tataetika pemakaian busana tradisional Melayu yang tinggi nilainya.

Nabil membuat permohonan ma4f secara terbuka di laman Instagram. 

Bagaimanapun menerusi video pendek yang dimuat naik di Instagram, Nabil tampil mengakui ket3rl4njurannya dan membuat permohonan ma4f secara terbuka. 

“Assalamualaikum, saya Nabil Ahmad. Saya nak buat permohonan ma4f secara terbuka di atas ket3rl4njuran saya malam tadi di atas pentas Muzikal Lawak Superstar.

“Tidak menjadi niat saya untuk memperl3kehkan bangsa dan adat Melayu kita terutama sekali tanjak yang saya pakai. Saya telah dit3gur secara baik oleh Tok Cindai dan seluruh ahli keluarga pengabdi budaya.

“Saya ingin memohon ma4f dan ampvn kepada semua yang tergur1s hati dan perasaan di atas ket3rl4njuran saya,” kata Nabil.

Nabil dan Nabila Huda selaku pengacara program MLS. 

Dalam pada itu, Nabil turut menyatakan rasa kes4l dan m4lu dengan tindakannya itu.

“Saya manusia yang banyak melakukan kekh1lafan dan harapnya permohonan ma4f ini dapat memberi pengajaran kepada saya.

“Hal ini betul-betul memperingatkan saya mengenai maru4h budaya bangsa Melayu kita.

“Saya amat m4lu dengan perbuatan saya malam tadi #ma4fkansaya,” tulisnya.

Perbuatan yang dilakukannya itu telah mendapat t3guran daripada Balai Adat Tok Cindai yang mewakili seluruh pengamal dan pendiri budaya Melayu.

Menerusi t3guran itu, mereka melahirkan rasa kes4l kerana perbuatan Nabil itu dianggap menjatuhkan m4ruah bangsa kerana tanjak adalah pemakaian yang paling atas dalam adat Melayu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Limau Madu Press

Sumber: Sumber

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*