‘Ibu, bangunlah ibu’ – Anak mnangis tanpa henti, ibunya m4ti dilanggar lari ketika menyapu jalan

Seorang wanita yang bekerja sebagai petugas pembersihan m4ut selepas dilanggar lari di Jalan Metro Tanjung Bunga, Kecamatan Mariso, Kota Makassar, Indonesia.

Kejadian yang menimpa mngsa, Lina, 37, berlaku pada 9 Ogos lalu dan gambar anaknya, Bowo, menangis meratapi jasad ibunya yang terbaring kaku di hospital vir4l di med1a sos1al.

Difahamkan, Lina bertugas menyapu jalan di Pantai Losari setiap hari dan ketika sedang menyapu di tepi jalan, dia dilanggar sebuah kereta. Mangsa cedeera prah di bahagian kepala dan mennggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Siloam Makassar.

Siasatan polis mendapati, ketika mangsa sedang menyapu jalan, datang sebuah kereta Honda Brio dengan kelajuan 50-60 km/j melanggar mngsa sehingga terpelanting.

“Pemandu kereta itu dipercayai mahu memotong kereta di hadapan dan tidak menyedari mangsa yang sedang menyapu lalu melanggarnya. Pemandu itu juga disyaki memandu dalam keadaan mengantuk,” kata sumber p0lis.

Pemandu terbabit, Abdullah Arman, 22, yang merupakan mahasiswa ditahan selepas kejadian itu bersama dengan beberapa bahan bukti dan didakwa di mhkamah.

Apa yang menyedihkan, anak lelaki mngsa yang berusia empat tahun menangis tak berhenti-henti melihat ibunya yang terbuujur kaku. Kehilangan mngsa amat dirasainya kerana dia selalu menemani ibunya bekerja setiap hari.

“Mngsa lnggar lari ini bertugas sebagai petugas pembersihan di Pantai Losari dan selalu ditemani anak lelakinya yang masih kecil sambil duduk menunggu ibunya bekerja.

“Pemergian mngsa mennggal dua orang anaknya yang masih kecil,” kata sumber dari Fcebook.

Kejadian itu membuatkan netizen berasa simpati dengan nasib anak-anak mngsa yang kini menjadi yatim paitu.

Sumber: Tagar / thereporter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*