“Anak-Anak Adalah Pinjaman” Perkongsian Ustazah Asma Mengenai Kisah Rayan Buat Ramai Tersentuh

Sejak 2 hari lepas, nama Rayan telah trending di media sosial terutamanya laman Twitter apabila kisah seorang kanak-kanak asal Maghribi berusia 5 tahun yang terjatuh ke dalam perigi berkedalaman 32 meter.

Operasi menyelamat telah berlangsung selama 100 jam dan selepas 5 hari berada di bawah perigi, Rayan berjaya dibwa kluar

Dilaporkan telah meningg4l dunia

Namun, menerusi laporan dari Astro Awani mengambil sumber dari media tempatan, usaha yang dilakukan tidak dapat menyangkali keku asaan Allah S.W.T apabila pihak Istana Diraja Maghribi memaklumkan yang Rayan Awram telah meningg4l dunia.

Berikut perkongsian dari Ustazah Asma Harun

TENANGLAH DUHAI IBU BAPA RAYYAN, ANAKANDA KALIAN SEDANG BERADA DI SYURGA

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

Maksudnya: “Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepada-Nya kami dikembalikan.”

Luluh jiwa mendengarkan perkhabaran bahawa anakanda Rayan Awram dari Maghribi yang terperang kap lebih 70 jam dalam lubang perigi sedalam 32 meter telah pergi menemui Allah SWT.

Kita percaya semua pihak telah bertun gkus lumus melakukan yang terbaik dalam oper4si menyelamatkannya namun tiada siapa yang dapat menandingi kehendak Allah SWT. Sungguh, ia sebuah kenyataan yang sukar untuk dihadapi oleh seluruh keluarga, namun di sana pasti ada hikmah besar yang akan menanti.

Saat ini, teringat kepada sebuah hadis Nabi Muhammad SAW yang menyebutkan bahawa kanak-kanak yang meningg4l dunia semasa kecil akan berada di dalam syurga asbab diri mereka masih suci tiada d0sa. Subhanallah.

Dalam suatu peristiwa, Rasulullah SAW dibawa mala ikat untuk melihat suasana di dalam Syurga. Antara yang baginda lihat ialah seorang lelaki tinggi yang di sekeliling dipenuhi kanak-kanak. Malai kat menerangkan kepada Nabi:

وَأَمَّا الرَّجُلُ الطَّوِيلُ الَّذِي فِي الرَّوْضَةِ فَإِنَّهُ إِبْرَاهِيمُ صلى الله عليه وسلم وَأَمَّا الْوِلْدَانُ الَّذِينَ حَوْلَهُ فَكُلُّ مَوْلُودٍ مَاتَ عَلَى الْفِطْرَةِ ‏

Maksudnya: Adapun lelaki yang tinggi itu di dalam Raudhah ialah Ibrahim SAW, dan sekeliling baginda itu ialah wildan (anak yang meningg4l dunia pada waktu kecil). Maka semua yang dilahirkan pada waktu kecil itu m4ti di atas fitrah (yakni Islam dan dimasukkan ke dalam syurg a).

(HR al-Bukhari)

Hadis ini menunjukkan bahawa anak-anak yang meningg4l pada waktu kecil dalam penjagaan Nabi Ibrahim AS di dalam syur ga.

Dalam sebuah hadis yang lain pula, dinyatakan bahawa;

Daripada Abu Hassan RA:

عن أبي حسان قال : قلتُ لأَبِي هُرَيْرَةَ : إنَّه قَدْ مَاتَ لِي ابنانِ ، فَمَا أَنْتَ مُحَدِّثِي عَنْ رَسُولِ اللهِ بِحَدِيْثٍ تُطَيِّبُ بِهِ أَنْفُسَنَا عَنْ مَوْتَانَا ؟ قالَ : نَعَمْ ، صِغَارُهُم دَعَامِيْصُ الجَنَّةِ ، يَتَلَقَّى أَحَدُهُم أَبَاهُ – أَوْ قَالَ أَبَوَيْهِ – فَيَأْخُذُ بِثَوْبِهِ ، – أَوْ قَالَ بِيَدِهِ – كَمَا آخُذُ أَنَا بِصَنَفَةِ ثَوْبِكَ هذا ، فَلا يَتَنَاهَى حتى يُدخِلَه اللهُ وَأَبَاهُ الجَنَّةَ

Maksudnya: Aku bertanya kepada Abu Hurairah tentang keadaan dua anakku kecilku yang telah meningg4l dunia, “Boleh tidak engkau menyampaikan kepadaku satu hadis daripada Rasulullah SAW yang boleh memujuk jiw a-ji wa kami kerana kem4tian ini?” Jawab Abu Hurairah, “Boleh, anak-anak mereka ialah Da’amis Syurga. Salah seorang daripada mereka menemui ayah mereka, atau ibu bapa, lalu menarik bajunya, atau menarik tangannya, seperti aku menarik hujung jah itan bajumu ini. Anak itu tidak akan melepaskannya sehingga Allah memasukkannya dan ibu bapanya ke syurga.”

(HR Muslim)

Subhanallah, Allahuakbar.

Ini sebuah perkhabaran yang menenangkan buat kedua ibu bapa Rayan, juga buat semua ibu bapa yang telah kehil4ngan anak semasa mereka kecil. Zahirnya seperti Allah sedang menguji dengan dvgaan yang berat, namun hakik4tnya Allah sedang mengganjarkan syu rga buat mereka. Allahu Allah.

Mari bersama mendoakan agar anakanda Rayan dan seluruh umat Islam yang telah kembali kepada Yang Maha Pencipta mendapat keampunan dan rahmat Allah SWT.

اَللهُمَّ اغْفِرْلَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ

Maksudnya: “Ya Allah, ampunilah, rahm4tilah, kurniakanlah kesejahteraan dan ampunkanlah dia.”

وَاَكْرِمْ نُزُلَهُ وَوَسِّعْ مَدْخَلَه وَاغْسِلْهُ بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرْدِ وَنَقِّهِ مِنَ الْخَطَايَا كَمَا يُنَقَّى الثَّوْبُ اْلاَبْيَضُ مِنَ الدَّنَسِ

Maksudnya: “Dan muliakanlah kedatangannya, luaskanlah tempatnya. Mandikanlah dia dengan air salji lagi sejuk. Bersihkanlah dia dari segala kesalahan sebagaimana Engkau bersihkan baju putih dari kotoran.”

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ قُبْرَهُ رَوْضَةً مِنْ رِيَاضِ الجِنَانِ، وَلَا تَجْعَلْ قُبْرَهُ حُفْرَةً مِنْ حُفَرِ النِّيْرَانِ

Maksudnya: “Ya Allah, jadikanlah kub urnya salah satu daripada taman-taman syurga-Mu.”

Semoga keluarga anakanda Rayan terus tabah dan redha menerima ketetapan Allah SWT. Mudah-mudahan kita semua bersatu kembali di syurga Allah SWT.

ASMA’ BINTI HARUN

#UAHSahabatDuniaAkhirat

Rujukan:

https://muftiwp.gov.my/…/1307-al-kafi-371-keadaan-anak…

Anak-anak adalah pinjaman

Berikut pula tulisan di petik dari FB Syahr Musafir buat ramai tersentuh..

“Rayan yang berusia 5 tahun terjatuh ke dalam lubang perigi itu sejak Selasa, kedalamannya 32 meter pada saiz 20-30 cm sahaja itu semestinya memberi impak besar kepada tubuh badannya. Secara menusiawi tulang boleh pat4h, angg0ta badan boleh ced era dan mengakib4tkan luk4-luk4 luar an. Boleh bayangkan keadaan jatuh, Rayan pasti mer0nta atau seumpamanya.

“Kedalaman itu pula memberi impak kepada kesukaran mendapatkan oksig en, tak boleh bernafas dengan baik ditambah pula mungkin bahagian dadanya luk4, dihimpit, tulang pat4h atau sebagainya. Tak pelik apabila diberitakan ada org4n dalaman yang berhenti berfungsi atau sebagainya disebabkan kekurangan oksig en atau berlaku pendar ahan. Tak pelik juga jika berlaku jan gkitan kuman dan sebagainya.

“Kita di seluruh dunia merasai s4kitnya Rayan berada di bawah sana, umurnya 5 tahun berada seorang diri dalam gelap gelita dalam keadaan s4kit, susah naf4s, kelaparan, haus dan kepenatan selepas menang1s. Allahu…. Menyentuh hati, menitis air mata apabila fikir. Satu dunia mendoakan Rayan dapat diselamatkan dalam keadaan hidup, tetapi Allah merancang agar Rayan dikembalikan kepadaNya dan kita kena redha.

“Bukan orang berhampiran bandar Chefchaouen, Maghribi/Morocco saja yang menngisinya, tetapi seluruh dunia. Pemergiannya diratapi. Kalau kita yang takde pertalian apa-apa ini boleh rasa s4kit begini, ibunya ayahnya keluarganya berlebih-lebih lagi rasa s4kit. Perigi tu akan jadi nightmare buat sekeluarga.

32 meter tu, macam bangunan 6 tingkat kan. Ya Allah.. 4 hari Rayan di situ. Rayan ‘diselamatkan’ dalam keadaan mengiring tidak berny4wa. Ya Allah…

“Kita bers3dih sebab kita ni manusia.

“Tetapi Rayan sedang gembira dapat masuk syu rga.

“Ibu bapa yang pernah kehil4ngan anak-anak kecil pasti faham situasi ini. Ayat pujukan yang merupakan hakikat. P4hit untuk ditelan sekarang, tetapi manis pada pengakhiran akan datang.

“Saya menang1s lagi, sebab saya makin faham anak-anak adalah pinjaman. Anak-anak saya itu Allah bagi pinjam untuk saya dan isteri tatang, jaga dan kasih sayang.

Tak tahu hari ini, esok, lusa atau bila, Allah nak ambil semula. Sebagaimana Rayan, umur 5 tahun dah dipanggil.

“Membuatkan saya lebih menghargai, mensyukuri dan lebih matang. Masa yang ada ini Allah bagi pinjam, saya nak jadi ayah yang lebih baik lagi. Ibu bapa Rayan tak nak Rayan pergi tetapi dah Allah kata kena pergi, tiada siapa mampu hentikan. Kita pun sama, takde apa yang mampu menghalangi.

Dalam masa yang diberi ini saya mahu jadi seorang ayah yang lebih baik lagi. Anak-anak kita yang kita sayang tu, semuanya milik Allah SWT. Tak ada seorang pun milik kita. Allahu….. Rahimah AR Zawjah Rahimah Ab.Rahman

“Lihat bagaimana seorang anak bernama Rayan cuba diselamatkan. Ratusan mungkin ribuan orang terlibat, membantu, k0rek tanah, bla bla bla. Bukan ibu bapanya saja yang kena bertindak untuk menyelamatkan, tetapi jutaan orang terlibat termasuklah mendoakan.

“Hakikatnya nak membesarkan anak walaupun hanya seorang, bukan terletak pada ibu bapanya saja. Tetapi melibatkan ramaiiiiii orang. Mendidik, mengasuh, pelbagai lagi termasuk menjaga keselamatan. Seperti kata bid4lan, it takes the whole village to raise a child. Not just his/her parents, but the whole village.

“Peritiwa dan pemergian Rayan ini jutaan iktibar kepada KITA.

FB Syahr Musafir Syahr Musafir II Ahad 06/02/2022

Nama trending di media sosial

Media sosial Malaysia juga telah trending dengan nama Rayan apabila kebanyakan mereka menzahirkan rasa duk4cita susulan pemrgian kanak-kanak tersebut.

Mana tidaknya, hampir seluruh dunia mengikuti perkembangan misi menyel4mat kanak-kanak berkenaan yang telah disiarkan secara langsung setelah pihak penyelamat berjaya mengesan keberadaan Rayan.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Astro Awani, Twitter, Twitter @aljazeeraenglish via trnding

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*